Δευτέρα 5 Μαρτίου 2018

Χορτοφαγικοί κεφτέδες με φακές και πλιγούρι σερβιρισμένοι σε πίτα με κουρκουμά, φρέσκα λαχανικά και σάλτσα γιαουρτιού - Bulgur and lentils cakes served in a homemade pita bread with turmeric, fresh veggies and yoghurt sauce



Υλικά για 4 άτομα

για τους κεφτέδες

1/2 κούπα πλιγούρι
3/4 κούπας βραστό νερό
1 κούπα φακές
1/3 ματσάκι μαϊντανό
1/3 ματσάκι άνηθο ή δυόσμο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 λεμόνι, χυμό και ξύσμα
1 κουταλάκι κόλιανδρο ξερό
1 κουταλιά θυμάρι φρέσκο ή 1 κουταλάκι κοφτό ρίγανη
2 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι-πιπέρι
1 αυγό και για όσους νηστεύουν αντί για αυγό 3 κουταλιές αλεύρι
1 κούπα περίπου φρυγανιά τριμμένη


για τις πίτες

2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 κουταλιές ελαιόλαδο
1/2 κουταλάκι ρίγανη ή 1 κουταλιά θυμάρι
1 κουταλιά κοφτή κουρκουμά
1 κουταλάκι σπόρους κύμινου προαιρετικά
αλάτι-πιπέρι

λίγο ελαιόλαδο για το τηγάνι ή φούρνο

για τη σάλτσα γιαουρτιού

1 κούπα γιαούρτι
1 καρότο
1/3 ματσάκι άνηθο
1/2 χυμό λεμονιού
1 κουταλιά ελαιόλαδο
αλάτι - πιπέρι

Λαχανικά κατά προτίμηση
ντοματίνια, αγγούρι, μαρούλι, κόκκινο λάχανο

Εκτέλεση

Πλένουμε καλά και βάζουμε τις φακές να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν αλλά να μη διαλυθούν εντελώς. Τις στραγγίζουμε καλά όταν είναι έτοιμες. Σε ένα μπολ βάζουμε το βραστό νερό με το πλιγούρι αλάτι, πιπέρι, σκεπάζουμε και αφήνουμε να φουσκώσει.
Πλένουμε καλά όλα τα λαχανικά και μυρωδικά, τα βάζουμε σε πολυκοπτικό μηχάνημα, μπλέντερ με το ελαιόλαδο, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού να πολτοποιηθούν. Ανακατεύουμε το πλιγούρι με τις φακές και πολτοποιούμε στο μπλέντερ τα 3/4 του μείγματος αυτού. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί μαζί με ένα αυγό ή αν είμαστε σε νηστεία ή vegan συμπληρώνουμε τρεις κουταλιές αλεύρι, αλάτι και ζυμώνουμε καλά. Αφήνουμε μέσα στο ψυγείο για 30 λεπτά. Πλάθουμε σε κεφτέδες ίδιου μεγέθους, τους περνάμε από τη φρυγανιά και τηγανίζουμε δίνοντας χρώμα σε κάθε πλευρά, σε αντικολλητικό τηγάνι με ελαιόλαδο (1 δάχτυλο περίπου) που έχει κάψει καλά. Αν δεν θέλουμε να τους τηγανίσουμε, βάζουμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί ρίχνουμε αρκετό ελαιόλαδο από πάνω, και ψήνουμε στους 200c σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδίσουν.

Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι με όλα τα υλικά για τις πίτες με περίπου 200ml χλιαρό νερό το οποίο το συμπληρώνουμε λίγο λίγο για να δούμε πόσο θα πάρει. Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ελαστική ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια. Αφήνουμε να ξεκουραστεί 30 λεπτά. Χωρίζουμε σε μπαλάκια κ με τον πλάστη ανοίγουμε σε λεπτές πίτες. Σε αντικολλητικό τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο τις ψήνουμε από κάθε πλευρά.

Τρίβουμε το καρότο, ψιλοκόβουμε τον άνηθο και ανακατεύουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά για τη σάλτσα γιαουρτιού και σερβίρουμε τις πίτες με τους κεφτέδες, τη σάλτσα και τα φρέσκα λαχανικά της αρεσκείας μας!

Καλή απόλαυση!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου