Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017

Τρεις μαγικές στρώσεις : σάλτσα γιαουρτιού με λεμόνι, δυόσμο και κουρκουμά, κοτόπουλο ψητό και μπασμάτι ρύζι μαγειρεμένο σε χαμομήλι και πράσινο τσάι με τζίντζερ και κολοκυθάκι- Chez Jeanne

Three layers: Yogurt, turmeric, peppermint and lemon sauce, roasted chicken, basmati rice boiled in camomile and green tea with ginger and zucchini


Υλικά για 4 άτομα

4 φιλέτα κοτόπουλου
400γρ basmati
1-2 κλωνάρια δυόσμο
250γρ γιαούρτι στραγγιστό
1 1/2 λεμόνι
1 κουταλιά κουρκουμά
2 κολοκυθάκια
1 κουταλιά χαμομήλι
1 κουταλιά πράσινο τσάι
τζίντζερ φρέσκο 4 εκατοστά περίπου ή 1/2 κουταλάκι αποξηραμένο
5 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι-πιπέρι

Εκτέλεση

Αλατοπιπερώνουμε τα φιλέτα κοτόπουλου. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε δυο κουταλιές ελαιόλαδο και τα δίνουμε χρώμα από κάθε πλευρά. Μόλις πάρουν χρώμα τα τελειώνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180c σε ένα ταψάκι με αντικολλητικό χαρτί για 15' λεπτά περίπου ανάλογα το πάχος τους. Ελέγχουμε αν έχουν ψηθεί πριν τα βγάλουμε.
Σε μια κατσαρόλα βράζουμε περίπου 800ml νερό. Μόλις πάρει βράση ρίχνουμε το χαμομήλι και το πράσινο τσάι. Αφήνουμε πέντε λεπτά εκτός φωτιάς. Στραγγίζουμε.
Ρίχνουμε δυο κουταλιές ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε τα κολοκυθάκια να πάρουν λίγο χρώμα, αφού τα έχουμε ψιλοκόψει σε μικρό καρέ, γυαλίζουμε ελαφρώς και το ρύζι, αφού το έχουμε πλύνει και στραγγίσει πολύ καλά. Σβήνουμε με μισό χυμό λεμονιού, το τζίντζερ και ρίχνουμε το τσάι που έχουμε στραγγίξει. Αλατοπιπερώνουμε και μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή, καπακώνουμε και αφήνουμε μέχρι να πιει τα υγρά του. Μόλις είναι έτοιμο, αφαιρούμε από τη φωτιά και σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα για 10 λεπτά.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι, με 1 κουταλιά ελαιόλαδο, το χυμό και ξύσμα* ενός λεμονιού, κουρκουμά και το δυόσμο ψιλοκομμένο. Αν είναι πολύ πηχτό αραιώνουμε με λίγο νερό ή γάλα να έχουμε μια ρευστή υφή σαν κρέμα.
Μοντάρουμε το πιάτο με το ρύζι στη βάση, το κοτόπουλο από πάνω και περιχύνουμε με τη σάλτσα.

Καλή απόλαυση!

* όταν θέλουμε το ξύσμα χρησιμοποιούμε μόνο βιολογικά και ακέρωτα λεμόνια

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου