Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2017

Πράσινη φάβα με ψητές ντομάτες, μαριναρισμένο κρεμμύδι, ελιές Καλαμών και φρέσκα μυρωδικά - Green split peas cream, roasted tomatoes, marinated onions, Kalamata olives and fresh herbs - Chez Jeanne

Υλικά

για τη φάβα

300γρ πράσινη φάβα
1 κρεμμύδι ξερό
1 σκελίδα σκόρδο
1 φύλλο δάφνης
5-6 κόκκους μπαχάρι
1 καρότο
1 λεμόνι το χυμό του
120ml ελαιόλαδο
αλατοπίπερο

4 ντομάτες
1-2 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι-πιπέρι

1 κρεμμύδι μεγάλο ή 2 μεσαία
αλάτι
2-3 κουταλιές ξύδι

φρέσκια ρίγανη ή θυμάρι
5-6 ελιές Καλαμών

Εκτέλεση

Ρίχνουμε τη φάβα σε ένα στραγγιστήρι και την ξεπλένουμε πολύ καλά. Τη βάζουμε σε μια κατσαρόλα με περίπου 900ml νερό. Η ποσότητα του νερού εξαρτάται από την ποιότητα και την φρεσκότητα του οσπρίου. Καθαρίζουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το καρότο και τα ρίχνουμε κι αυτά ολόκληρα, όπως και το μπαχάρι και τη δάφνη. Σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει η φάβα. Όταν το νερό λιγοστεύει ανακατεύουμε συνεχώς για να μην κολλήσει στον πάτο. Αν δεν έχει μαλακώσει προσθέτουμε λίγο χλιαρό νερό ακόμα. Προς το τέλος αφού έχει μείνει με λίγα υγρά, αφαιρούμε όλα τα μπαχάρια και τα λαχανικά, αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε το λεμόνι και το λάδι ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να έχουμε μια κρεμμώδη υφή. Την περνάμε με το ραβδομπλέντερ να γίνει λεία και για καλύτερη υφή περνάμε και από ένα στραγγιστήρι με σήτα.

Σε ένα ταψί με λαδόκολλα, βάζουμε τις ντομάτες με αλάτι, πιπέρι και λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε στους 150c μέχρι να μαλακώσουν και να φεύγει η φλούδα τους.

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι σε λεπτές ροδέλες και το βάζουμε με ξύδι και αλάτι σε ένα βαζάκι ή σκεύος καλυμμένο ανακατεύοντας ανά διαστήματα μέσα στο ψυγείο.

Μόνταρουμε το πιάτο μας με τη φάβα, την ντομάτα, το κρεμμύδι, τις ελιές, φρέσκο ελαιόλαδο, ρίγανη, θυμάρι και φρέσκο πιπέρι!

Το πιάτο αυτό αποτελεί ένα ιδανικό ορεκτικό σε ένα τραπέζι με θαλασσινά ουζάκια ή τσιπουράκια! Δοκιμάστε το!

Καλή απόλαυση!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου