Τετάρτη 24 Μαΐου 2017

Σούπα αρακά με παντζάρια, γιαούρτι και άνηθο - Green peas soup with beetroot, yogurt and dill - Chez Jeanne


Υλικά για 4 άτομα

400γρ αρακά
3 παντζάρια
1 κρεμμύδι μεγάλο
1 σκελίδα σκόρδο
1 κουταλιά ξύδι
1/3 ματσάκι άνηθο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
200γρ γιαούρτι
4 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι - πιπέρι

Εκτέλεση

Πλένουμε καλά τα παντζάρια και τα βάζουμε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν. Κρατάμε τα φύλλα τους για αργότερα.
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα με το λάδι μέχρι να ιδρώσει καλά σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύουμε να μην καεί και βαρύνει. Θέλουμε να γίνει διάφανο. Ρίχνουμε τον αρακά, το σκόρδο ψιλοκομμένο και νερό να καλύπτει καλά τον αρακά. Μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσει ο αρακάς. Αφήνουμε ανάλογα μέχρι να μαλακώσει όσο επιθυμούμε.
Καθαρίζουμε τα παντζάρια από τη φλούδα τους, και τα κόβουμε σε κύβους. Προσθέτουμε στο φαγητό και μαζί και τα φύλλα από τα παντζάρια. Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε το ξύδι, το λευκό μέρος από τα φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένο, καπακώνουμε και μαγειρεύουμε για 5' λεπτά σε μέτρια φωτιά. Τέλος, ρίχνουμε τον άνηθο ψιλοκομμένο και το πράσινο μέρος από τα κρεμμυδάκια κομμένα σε ροδέλες λεπτές. Αφήνουμε δέκα λεπτά περίπου εκτός φωτιάς την κατσαρόλα.
Σε ένα μπολ βάζουμε το γιαούρτι, το ανακατεύουμε με το σύρμα και προσθέτουμε τα υγρά από την κατσαρόλα με τον αρακά, ανακατεύοντας διαρκώς να μην κόψει το γιαούρτι. Ρίχνουμε τη σάλτσα γιαουρτιού μέσα στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε λίγο φρέσκο ελαιόλαδο πριν το σερβίρισμα και μια κουταλιά γιαούρτι σε κάθε πιάτο προαιρετικά.
Σερβίρεται ζεστό αλλά και κρύο ανάλογα με τα γούστα και την εποχή.

Καλή απόλαυση!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου