Τετάρτη 24 Μαΐου 2017

Κρεμώδης σούπα από φακές με κύμινο, κόλιανδρο και κουρκουμά συνοδεία σπιτικής αραβικής πίτας με λιναρόσπορο και σουσάμι - Creamy lentils soup with turmeric, cumin and coriander served with homemade pita bread with flax and sesame seeds - Chez Jeanne


Υλικά για 4 άτομα

για τις φακές

250γρ φακές
1 κρεμμύδι μεγάλο ή δύο μικρά
2 σκελίδες σκόρδο
2 καρότα
1 κλωνάρι σέλινο
1 κουταλιά κουρκουμά
1 κουταλιά κόλιανδρο σε σκόνη
1/2 κουταλάκι κύμινο
1 λεμόνι
3 κουταλιές σάλτσα ντομάτας
1 φύλλο δάφνης
1 κουταλιά θυμάρι αποξηραμένο
1 κοφτό κουταλάκι ρίγανη αποξηραμένη
5 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι-πιπέρι

για τις πίτες

250γρ αλεύρι
1/2 κουταλάκι αλάτι
νερό όσο πάρει για μια ελαστική σφιχτή ζύμη
1 κουταλάκι λιναρόσπορο
1 κουταλάκι σουσάμι

Εκτέλεση

Πλένουμε και καθαρίζουμε καλά τις φακές από πέτρες και ακαθαρσίες. Τις βράζουμε 3 λεπτά και στραγγίζουμε. Ξαναβράζουμε σε νερό που να τις καλύπτει σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε ψιλοκομμένα όλα τα υλικά 3 κουταλιές ελαιόλαδο, αλλά αφήνουμε εκτός το λεμόνι, το αλάτι και τη σάλτσα ντομάτας. Μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν πάρα πολύ καλά. Αφού μαλακώσουν καλά προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά και σιγομαγειρεύουμε για 20' λεπτά. Αφαιρούμε το φύλλο δάφνης και περνάμε το μείγμα με το ραβδομπλέντερ χειρός για να γίνει κρεμώδης η σούπα. Όχι εντελώς, απλά θέλουμε να δέσει και να μην έχει πολλά υγρά. Δίνουμε ακόμα μια βράση.

Ζυμώνουμε το αλεύρι με νερό και αλάτι μέχρι να αποκτήσουμε μια ζύμη λίγο σκληρή αλλά ελαστική. Αφήνουμε 20΄ λεπτά σκεπασμένη να ξεκουραστεί και την ανοίγουμε με τον πλάστη όσο πιο λεπτά μπορούμε. Κόβουμε σε τρίγωνα ή ότι σχήμα επιθυμούμε, βρέχουμε ελαφρώς με τα δάχτυλά μας και πασπαλίζουμε με σουσάμι και λιναρόσπορο. Πιέζουμε να ενσωματωθούν μέσα στη ζύμη. Τηγανίζουμε σε ένα τηγανάκι με λίγο ελαιόλαδο για λίγα λεπτά γυρίζοντάς τες δύο φορές από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Μπορούμε το μείγμα με το σουσάμι και το λιναρόσπορο να τα ενσωματώσουμε μέσα στο αλεύρι την ώρα που θα τις ζυμώσουμε.

Σερβίρουμε τις φακές με λίγο φρέσκο ελαιόλαδο και τις πίτες!

Καλή απόλαυση!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου