Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2017

Σιμιγδαλένιος χαλβάς με κανέλα, μοσχοκάρυδο, ινδοκάρυδο, πορτοκάλι, λιναρόσπορο, σουσάμι και Μεταξά - Greek semolina halva with coconut shreds, orange zest, cinammon, nutmeg,Metaxa brandy, sesame and flax seeds - Chez Jeanne

 Υλικά για ένα χαλβά

1/2 φλιτζάνι ηλιέλαιο
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι σιμιγδάλι χοντρό
1 φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
3 φλιτζάνια ζάχαρη
4 φλιτζάνια νερό
100γρ ινδοκάρυδο
50γρ σουσάμι
50γρ λιναρόσπορο
1 πορτοκάλι βιολογικό ακέρωτο το ξύσμα του
1 κουταλιά κανέλα Κεϊλάνης
1 στικ κανέλας
1/3 κουταλάκι τριμμένο μοσχοκάρυδο
1 σφηνάκι Μεταξά
μια πρέζα αλάτι


Εκτέλεση

Μετράμε όλα τα υλικά μας με το ίδιο φλιτζάνι, 220-250γρ περίπου. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι και μόλις κάψει προσθέτουμε το σιμιγδάλι. Καβουρντίζουμε καλά το σιμιγδάλι στο χρώμα που μας αρέσει. Όσο πιο πολύ καβουρντιστεί τόσο πιο έντονα αρώματα δίνει. Ρίχνουμε και τα μπαχαρικά να σοταριστούν. Ανακατεύουμε διαρκώς να μην καεί.
Για το έντονο καραμελένιο χρώμα που έδωσα στο χαλβά καβουρντίζουμε μέτρια το σιμιγδάλι και προσθέτουμε τη ζάχαρη φλιτζάνι, φλιτζάνι ανακατεύουμε διαρκώς μέχρι να καραμελώσει. Αυτό το στάδιο χρειάζεται λίγο εμπειρία και πολύ ανακάτεμα. Το αποφεύγουμε για πιο εύκολο και σίγουρο αποτέλεσμα. Οι πιο τολμηροί ας το δοκιμάσουν γιατί δίνει στο χαλβά μια επιπλέον γεύση καραμέλας.
Σβήνουμε με το Μεταξά. Ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και τέλος, το νερό. Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή, ανακατεύουμε μέχρι να σφίξει και να ξεκολλάει από τον πάτο της κατσαρόλας. Αφήνουμε λίγη υγρασία γιατί κι εκτός κατσαρόλας συνεχίζει να δένει. Βάζουμε το μείγμα σε μια φόρμα της αρεσκείας μας και αφήνουμε να κρυώσει. Δεν καβουρντίζουμε το σουσάμι γιατί έχουμε καβουρντίσει το σιμιγδάλι και αυτό δίνει τα συγκεκριμένα αρώματα.
Η δική μου προτίμηση είναι να είναι χλιαρός και η συγκεκριμένη συνταγή θα ταίριαζε ιδανικά με μια μπάλα παγωτό καϊμάκι.

Καλή απόλαυση!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου