Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2017

Κέικ με καραμελωμένα μήλα, σταφίδες και αμύγδαλα - Fluffy apple pie, with raisins and almonds - Chez Jeanne



Υλικά για μια μεγάλη φόρμα στρόγγυλη φόρμα ή 2 μακρόστενες

4 αυγά (200γρ)
100ml ελαιόλαδο
100ml ηλιέλαιο
440γρ ζάχαρη κρυσταλλική λευκή
220ml χυμό πορτοκάλι
500γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
30ml μπράντι ή Μεταξά
70γρ σταφίδες
1 βανίλια λοβό, ή 1 κουταλάκι υγρή βανίλια ή 2 βανιλίνες
2 κουταλιές κανέλα Κεϋλάνης
μια πρέζα αλάτι
5 μήλα
1 επιπλέον κουταλιά κανέλα Κεϋλάνης για τα μήλα
20γρ βούτυρο
50γρ ζάχαρη καστανή
50γρ φιλέ αμυγδάλου
1-2 κουταλιές άχνη ζάχαρη

Κέικ με καραμελωμένα μήλα, σταφίδες και αμύγδαλα - Fluffy apple pie, with raisins and almonds - Chez Jeanne


Εκτέλεση

Μουλιάζουμε τη σταφίδες μέσα στο χυμό και στο μπράντι.
Καθαρίζουμε τα μήλα από τη φλούδα και τα κουκούτσια. Κόβουμε στα τέσσερα περίπου. Βάζουμε αντικολλητικό χαρτί στις φόρμες, στρώνουμε τα μήλα, πασπαλίζουμε με κανέλα Κεϋλάνης, καστανή ζάχαρη και μικρά κομματάκια βουτύρου. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170c για 20 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσουν τα μήλα. Εξαρτάται από το πάχος τους. Θέλουμε να έχουν μαλακώσει καλά.
 Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε τα αυγά με το μίξερ να αρχίσουν να φουσκώνουν και προσθέτουμε σιγά σιγά τη ζάχαρη. Θέλουμε το μείγμα να ασπρίσει, να γίνει πολύ αφράτο. Μετά προσθέτουμε τη βανίλια, την κανέλα και το αλάτι. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε σιγά σιγά το λάδι. Προσθέτουμε διαδοχικά το χυμό, με το μπράντι και το αλεύρι. Αφήνουμε τις σταφίδες για το τέλος.
Μόλις είναι έτοιμα τα μήλα, περιχύνουμε το μείγμα και τέλος, τις σταφίδες τις πιέζουμε ελαφρά να μπουν μέσα στο μείγμα ομοιόμορφα. Ψήνουμε στους 170c στις αντιστάσεις για μια φόρμα μεγάλη περίπου 50' λεπτά με 1 ώρα και για δύο φόρμες 25' με 30' λεπτά. Ελέγχουμε αν έχει ψηθεί το κέικ μας βυθίζοντας ένα μαχαιράκι στο κέντρο του κέικ μέχρι τον πάτο της φόρμας που πρέπει να βγει τελείως καθαρό.
Ψήνουμε για 3 λεπτά το φιλέ αμυγδάλου στο φούρνο σε ένα ταψάκι στους 170c να καβουρντιστεί. Βγάζουμε το κέικ από το φούρνο αφήνουμε 15' λεπτά να κρυώσει και ξεφορμάρουμε ανάποδα. Πασπαλίζουμε με φιλέ αμυγδάλου, άχνη ζάχαρη και έξτρα κανέλα προαιρετικά.

Συνοδεύουμε ιδανικά με τσάι ή καφέ!

Καλή μας όρεξη!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου