Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

Ολλανδία- Η πιο νόστιμη sauce hollandaise-Αυγά μπένεντικτ-Αυγά ποσέ

All rights reserved to their respective owners

Η πιο νόστιμη sauce hollandaise
αυγά μπένεντικ και αυγά ποσέ.

Υλικά:
  • 125γρ βούτυρο clarifié
  • 2 κρόκοι αυγών
  • ½ κουταλάκι λευκό ξύδι ή λεμόνι
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 κουταλιά κρύο νερό
  • μερικές επιπλέον σταγόνες χυμό λεμονιού κατά προτίμηση
  • πιπέρι λευκό ή μαύρο ή καγιέν κατά προτίμηση
Εκτέλεση:

Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο σε πολύ,πολύ χαμηλή φωτιά χωρίς να κοχλάσει καθόλου. Μόλις διαχωριστεί το λίπος από το γάλα του βουτύρου αδειάζουμε σιγά σιγά σε ένα σκέυος και κρατάμε το λίπος του βουτύρου.Το κρατάμε στην άκρη. Μετράμε τα 125γρ που θα χρειαστούμε για το βούτυρο αφού το καθαρίσουμε από τα γαλακτικά στοιχεία του. Σε μπεν μαρί, σ'ένα κατσαρολάκι με νερό τοποθετούμε από πάνω ένα μεταλλικό ή πυρίμαχο μπολ και ρίχνουμε μέσα το νερό,το ξύδι, τους κρόκους, και το αλάτι. Το μεταλλικό μπολ δεν πρέπει να ακουμπάει στο νερό και το νερό να μην βράσει αλλά να έχει θερμοκρασία από 48c-82c. Χτυπάμε με το σύρμα μέχρι να δέσει το μείγμα και να έχουμε μια ομοιόμορφη κρέμα, sabayon, 3-5 λεπτά περίπου. Ελέγχουμε διαρκώς τη φωτιά και τη θερμοκρασία του νερού, ενσωματώνουμε σιγά σιγά το βούτυρο χτυπώντας συνέχεια με το σύρμα, ρίχνουμε λίγο λίγο το βούτυρο, σαν κορδόνι, για να μην κόψει. Μόλις δέσει νοστιμίζουμε με μερικές σταγόνες λεμονιού και λίγο πιπέρι. Αν είναι πολύ πηχτή αραιώνουμε με ελάχιστο νερό. Σερβίρετε ζεστή ή χλιαρή. Ταιριάζει ιδανικά με αυγά μπένεντικτ ή ως σως πάνω από λαχανικά ή λευκό κρέας ή φιλέτα ψαριού.

 

Για τα αυγά μπένεντικτ

  • 1σαντουιτσάκι τύπου english muffin
  • 2 φέτες ζαμπόν ή μπέικον ψημμένο
  • 1 αυγό ποσέ
Εκτέλεση:

Σε ένα τηγανάκι ψήνουμε ελαφρά το ζαμπόν ή το μπέικον και στο φούρνο ή στην τοστιέρα ψήνουμε ελαφρώς το σαντουιτσάκι που το έχουμε κόψει στη μέση. Σπάμε σε ένα μπολάκι προσεκτικά το αυγό,σ'ένα κατσαρολάκι βράζουμε νερό με 2 κουταλιές λευκό ξύδι, προαιρετικά 1 φύλλο δάφνης και κόκκους πιπεριού, μόλις το νερό βράσει χαμηλώνουμε τη φωτιά και με ένα κουτάλι ανακατεύουμε προς μια κατεύθυνση κυκλικά δημιουργώντας μια δίνη, ρίχνουμε το αυγό στο κέντρο της δίνης και αφήνουμε να σχηματιστεί μια μπάλα, κρατάμε 3 λεπτά μέσα στο νερό αφαιρούμε και το κρατάμε στην άκρη.Πιο εύκολα σε ένα φλυτζανάκι του καφέ βάζουμε ένα κομμάτι διαφάνειας τροφίμων να περισσεύει από όλες τις πλευρές,ρίχνουμε το αυγό στη μέση πολύ προσεκτικά, και τυλίγουμε δημιουργώντας ένα πουγκί και το κλείνουμε σε κόμπο σφιχτά δημιουργώντας μια μπάλα.Προσοχή μην σπάσει ο κρόκος.Έπειτα τοποθετούμε σε βραστό νερό για 3 λεπτά αφαιρούμε πάνω σε μια πετσέτα και βγάζουμε από τη διαφάνεια.Επίσης μια πολύ εύκολη εκτέλεση για αυγά ποσέ δίνεται σε αυτό το βίντεο http://www.750g.com/realiser-des-oeufs-poches-a9561.htm. Στήνουμε το πιάτο τοποθετώντας τα ψωμάκια στη βάση, από πάνω το ζαμπόν, κόβουμε το αυγό πάνω από τα ψωμάκια και ρίχνουμε μια γενναία δόση σως ολλαντέζ.

Enjoy!

All rights reserved to their respective owners

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου